Tandlagning

Lagning av tand

Vi utför all typ av lagning, självklart alltid med vita material! En tand kan behöva lagning om den gått sönder va någon anledning eller om man har hål i tanden.

Att få hål i tänderna, eller så kallad karies, beror till stor del på hur vi äter och dricker, men våra arvsanlag påverkar naturligtvis också.

De flesta kariesangrepp kan behandlas med fyllningsterapi. Vi fyller med tandfärgade fyllningsmaterial, så kallade kompositer. När du lämnar kliniken är fyllningen klar och färdig att tuggas på. När vi träffar en patient med karies försöker vi först och främst ta reda på varför angreppet har uppstått. Muntorrhet, som kan vara en följd av medicinering eller allmänt dålig hälsa kan leda till uppkomsten av hål i tänderna.

Att äta eller dricka ofta kan ge samma effekt. Saliven är tidernas bästa försvar, men den behöver några timmar att ostört arbeta i munnen mellan intagen av mat eller dryck för att hindra munhålans bakterier från att utveckla karies.

Vid de regelbundna undersökningarna kan vi upptäcka eller bevaka små hål så att de aldrig behöver lagas. Om ett hål växer tar man bort den mjuka tandsubstansen och fyller med ett tandfärgat material för att stoppa utvecklingen.

Fluor är ett grundämne som hjälper till att stärka upp tanden. I tillägg till användning av fluortandkräm rekommenderar användning av fluorsköljning som extra skydd mot karies.

Har du frågor – kontakta oss idag!